Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]
Piękna pogoda skłania nas do odpalenia grilla w przydomowym ogródku. Czy można cieszyć się pyszną grillowaną kiełbaską, karkówką czy kaszanką bez narażania się na wyższe ryzyko zachorowania na raka? Niestety wiele badań donosi, że grillowanie z użyciem węgla drzewnego się z tym wiąże. Nie znaczy to, że już nigdy nie będziesz się cieszyć ulubioną [...]
[...] 263 kcal w 100 g nie jest jeszcze aż tak groźny, jak np. grzanki z McDonald’s (wg moich wyliczeń 396 kcal w 100 g, producent deklaruje 410 kcal w 100 g produktu) czy sos winegret (472 kcal w 100 g). IV kategoria Produkty zawierające 150-200 kcal w porcji 100 g – chude mięso, jaja, sery twarogowe (chude). V kategoria Produkty [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
[...] dnia również mogą być różne, jeśli jesteśmy zwolennikami bardziej słodkich wersji tych placków, wybrać możemy szereg ciekawych dodatków, między innymi: syrop klonowy, sosy zero, owoce, np.: jagody, maliny, truskawki, mango, kiwi, banany, jabłka, owoce suszone, takie jak np.: daktyle, rodzynki, żurawina, słodkie kremy masło [...]
[...] 100 g (czyli całego opakowania) możemy zrobić dwa całkiem spore kotlety. Podsmażamy na patelni i gotowe. Reszta zależy już od naszej weny twórczej — rodzaj bułki, warzywa, sos itp. Jak smakuje Vege Burger? Jeśli oczekujesz odpowiedzi - czy wegański burger różni się smakiem od mięsnego? Tak, różni się, smakuje inaczej i jest to bardzo ciekawa [...]
[...] wykałaczkami. Układamy mięso na folii, psikamy oliwą i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Gotowe. Mnie dziś makro pozwoliło na pieczone frytki z ziemniaka i Dziki sos, ale równie dobrze będzie się komponowało z komosą lub ryżem. Wartości odżywcze: Cała porcja nadzianego kurczaka to 300 kcal. Białko 51.5 g, Tłuszcze 8,4 g, Węglowodany [...]
Składniki: 400g piersi kaczki ze skórą 100g kapusty pekińskiej 100g papryki czerwonej 100g cebuli 100g śmietany 16% tł. 100g sera gouda Sól, pieprz, papryka słodka, sos słodko-kwaśny Sposób przygotowania: Mięso zmielić. Kapustę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać mięso z warzywami, dodać śmietanę oraz przyprawy i sos słodko-kwaśny. [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
[...] i spotkać je możemy w wielu innych produktach. Skład Tofu (woda, ziarna soi 25% (bez GMO), substancje wiążące: chlorek wapnia, chlorek magnezu), marynata 12% (bezglutenowy sos sojowy (woda, ziarna soi, pszenica, sól), olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, tymianek 1%). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 122 kcal Tłuszcz: 7 g (w [...]
[...] papryką, kminem rzymskim, płatkami chilli - gotować przez ok. 20min. Ugotowane mięso z kurczaka wyjąć i rozdzielić widelcami na mniejsze kawałki - wrzucić z powrotem do sosu. Dodać odsączoną czerwoną fasolę. Paprykę marynowaną pokroić w paski i dorzucić do sosu. Całość gotować do zgęstnienia sosu - ok. 10min. Na koniec dodać słodzik. Świeżą [...]
mam takie pytanka po co sie pije isoster , zaczynam trening i czy powinienem to pic? czasami widze w dietach ze jecie 30gr białka 80% co to jest i gdzie to mozna kupic! cały czas zadaje pytanie to chociaz raz cos napisze od siebie:) mam super przepis na zdrowy sos do ryz+kurczak,indyk czy do ziemniakow, kaszy! nalezy zmieszac serek naturalny , [...]
[...] mase przez cały rok dlatego ten wybór .Zrobię konkret mase a potem dopiero szlifowanie sylwetki 8-) . Dodam jeszcze że jeśli chodzi o te pomidory w diecie to robię z nich sos do mięsa :) ,Oliwę daję do smażenia i sałaty dlatego trochę większe ilości :P. Proszę o pomoc i sprawdzenie dietki .Jeśli chodzi trening to jest ułożony ,typowo [...]
Witam, dietka do oceny, cel sucha masa ,18 lat, 180cm,75 kg. Chcialem zaczac od czegos takiego + jakies 100-200kcal (sos do miesa, do posilku przed i po trn dodam mix warzyw itd) poleca mocne suple, ktorych nie chce zmarnowac. Zapotrzebowanie wyszlo na 2900 kcal okolo. z gory thx i pzdr. ed: rozklad dalem okolo 3g bialka , 4,5 ww, reszta [...]